fbpx

Jössgården anno 1539

Om Jössgården

Historia

 1539 fanns det bebyggelse på gården som på den tiden benämndes med gårdsnamnet Jössgåln. Nuvarande byggnader och boningshuset är uppförda under början av 1800 talet och många är de människor som levt sina liv, älskat och verkat på gården. Brage Lundström har hjälpt oss med historisk fakta om gården, han har i sina utgivna böcker dokumenterat värdefull information från en svunnen tid.

Nutid

Jössgården drivs idag av ägarna Helene & Torbjörn Forsberg som även bor på gården. Att verka på landsbygden som entreprenörer med besöksnäringen i länet är en spännande utmaning som ger oss möjligheten att kunna leva nära naturen & djuren på landet.

Vad har vi då gjort för att få så många att tycka det är trevligt att besöka oss?

Vi har ett genuint intresse för inredning och att återbruka det gamla men på ett nytt sätt, det ska kännas äkta och skapa en känsla av hemtrevnad samt lugn & ro. Sen är det även viktigt för oss med gott värdskap, våra gäster ska känna trivsel och uppleva en mysig stämning. Många gäster gillar vår mat och det tror vi beror på att vi lagar i säsong med lokala råvaror och att vi använder väl beprövade recept.

Vi har under flera års tid renoverat byggnaderna på den gamla gården och i ladugården där det tidigare stod 12 kor är numera den byggnad som vi idag använder som matsal samt kök där vi lagar all mat & bakar. På övervåningen där det tidigare förvarades foder till djuren har vi skapat ett ”Loft” för möten/konferens.

Sen om sommaren är det trevligt att kunna sitta utomhus på någon av våra verandor och trädgårdar, dessa miljöer och upplevelser på gården skapar en trevlig oas för dig som gäst. Sommaren 2020 planerar vi för att odla mer både på friland samt växthus, härligt tillskott för vårt kök att kunna använda grödor direkt från landet. På gården finns även våra djur, hästar, höns och kaniner, uppskattat av många. Sommartid kan man bo i vår gamla bagarstuga och i den stora Norrbottensgården finns två sviter, bokningsbart vid bröllop eller bara som avkoppling i Swedish lapland.

Varmt välkomna hem till oss!

Helene & Torbjörn Forsberg

 

Hållbarhet

Vår ekoturismpolicy:

Ett uttalat  långsiktigt mål för oss på Jössgården är att vara miljövänliga och klimatsmarta. 

Vårt entreprenörskap vill bidra till ekonomisk utveckling så att den lokala kulturen och lokalsamhället överlever.

Vår strävan är att erbjuda våra besökare lokala råvaror som tillagas i vårt kök,  producerade  med omsorg om människor djur och natur som på ett autentiskt sätt speglar vår livsstil och kultur.

 Vår verksamhet sker i samverkan och samråd med lokalsamhälle och markägare.

Vi vill erbjuda upplevelser som ger besökarna en inblick i livet och kulturen på ett sätt som är äkta .

Våra upplevelser ska anpassas så att besökaren har en möjlighet att få förståelse och respekt för natur och kultur. Besökaren ska uppleva glädje och tycka att besöket  på gården levt upp till deras förväntningar.

Våra upplevelser sker med hög säkerhet och risker har analyserats för att minimera olyckor. 

Vi går kontinuerligt genom verksamheten och kundomdömen/recentioner för att ständigt förbättra oss med denna ekoturismpolicy som utgångspunkt.

Helene & Torbjörn Forsberg med medarbetare