fbpx

Jössgården anno 1539

Om Jössgården

Historia

 1539 fanns det bebyggelse på gården som på den tiden benämndes med gårdsnamnet Jössgåln. Nuvarande byggnader och boningshuset är uppförda under början av 1800 talet och många är de människor som levt sina liv, älskat och verkat på gården. Brage Lundström har hjälpt oss med historisk fakta om gården, han har i sina utgivna böcker dokumenterat värdefull information från en svunnen tid.

Nutid

Jössgården drivs idag av ägarna Helene & Torbjörn Forsberg som även bor på gården. Att verka på landsbygden som entreprenörer med besöksnäringen i länet är en spännande utmaning som ger oss möjligheten att kunna leva nära naturen & djuren på landet.

Vad har vi då gjort för att få så många att tycka det är trevligt att besöka oss?

Vi har ett genuint intresse för inredning och att återbruka det gamla men på ett nytt sätt, det ska kännas äkta och skapa en känsla av hemtrevnad samt lugn & ro. Sen är det även viktigt för oss med gott värdskap, våra gäster ska känna trivsel och uppleva en mysig stämning. Många gäster gillar vår mat och det tror vi beror på att vi lagar i säsong med lokala råvaror och att vi använder väl beprövade recept.

Vi har under flera års tid renoverat byggnaderna på den gamla gården och i ladugården där det tidigare stod 12 kor är numera den byggnad som vi idag använder som matsal samt kök där vi lagar all mat & bakar. På övervåningen där det tidigare förvarades foder till djuren har vi skapat ett ”Loft” för möten/konferens.

Sen om sommaren är det trevligt att kunna sitta utomhus på någon av våra verandor och trädgårdar, dessa miljöer och upplevelser på gården skapar en trevlig oas för dig som gäst. Sommaren 2020 planerar vi för att odla mer både på friland samt växthus, härligt tillskott för vårt kök att kunna använda grödor direkt från landet. På gården finns även våra djur, hästar, höns och kaniner, uppskattat av många. Sommartid kan man bo i vår gamla bagarstuga och i den stora Norrbottensgården finns två sviter, bokningsbart vid bröllop eller bara som avkoppling i Swedish lapland.

Varmt välkomna hem till oss!

Helene & Torbjörn Forsberg

 

Hållbarhet

Hållbarhet för oss på Jössgården är ett ansvarsfullt arbete, vi vet att vi inte är framme än men är övertygade om att även den minsta förändring kan skapa en bättre framtid på jorden. Vi lär oss om de globala målen och hur vi som små landsbyggdsföretagare kan göra världen lite bättre. Hos oss dricker vi rent vatten från egen brunn, värmer vårt hus från berggrunden, inreder våra hus & matsalar med återbruk av möbler, interiör och kuriosa, serverar välsmakande mat av lokala råvaror & dryck med ursprung, vi är måna om samspelet mellan natur & djur och erbjuder sinnesro och upplevelser i en allt mer stressad värld.

Helene & Torbjörn Forsberg med medarbetare

Translate »