fbpx
UPPLEVELSER

Renar & den samiska kulturen

På gränsen till Rosfors ekopark, några kilometer från Jössgården, finns möjlighet till ett nära möte, både med renar och den samiska kulturen. Vid besöket träffar ni Katarina och Ronny, där ni känner er som goda vänner på besök. Det innebär nykokt kaffe över öppen eld i en lávvo, tältkåta, med smakprover från samiska köket: Torkat renkött och gravsaltad renfilé tillsammans med gáhkku, samiskt mjukkaka. Under besöket finns möjlighet att ställa alla frågor ni har om renar, renskötsel, samisk kultur och hur det är att leva som semi-nomad i ett modernt samhälle.

Givetvis får ni möta renar! Med lite lav i handen blir du hagens populäraste person. Kalven Frost är särskilt tam och kommer riktigt nära. Men var inte oroliga, renar är inte farliga. När alla renar står och äter infinner sig ett lugn som är svårslaget. På ett renskinn ensam med ryggen mot ett träd, rinner vardagsstressen av dig. Kalla det skogsbad med renar eller helt enkelt avslappning. För dig som vill testa den nobla samiska lassokastningskonsten finns möjlighet att utmana dina vänner i tävling.

Samisk kultur är omgiven av både romantiska myter och fördomar. Katarina och Ronny vill sprida kunskap om hur familjen Parfa levt och verkat, för att därigenom förmedla en uppdaterad bild av samiskt renskötselliv.

 

 

Läs mer om denna upplevelse på www.parfa.se